Zitplaatskans in de spits op de HSL-Zuid

Prestatie-indicator

Realisatie 2018

Realisatie 2017

Bodemwaarde 2018

Streefwaarde 2019

Zitplaatskans in de spits (HSL-Zuid)

94,0%

96,0%*

91,2%

94,9%

  • * Dit cijfer is met 0,8% aangepast als gevolg van fysieke hertellingen van zitplaatsen in de trein.

De kans op een zitplaats in de spits op de HSL-Zuid was in 2018 94,0%. Dit is lager dan in 2017 (96,0%). Oorzaak hiervan was de forse reizigersgroei van 15% op de treinverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam.
In het eerste halfjaar van 2018 is de IC Brussel verlengd van zes naar zeven rijtuigen. In augustus hebben we de spitstrein tussen Breda en Amsterdam met 3 rijtuigen verlengd waardoor veel meer reizigers kunnen zitten. Daarnaast hebben we verschillende maatregelen genomen om de reisinformatie te verbeteren. Reizigers krijgen bij het plannen van hun reis informatie over de drukte per specifieke trein, zodat zij andere keuzes kunnen maken. Dit gebeurt onder meer via de drukte-indicator in de NS-app. Daarnaast bieden we korting op de IC direct-toeslag voor reizigers die de spits mijden. Medewerkers op de perrons stimuleren betere spreiding over de trein en medewerkers Veiligheid & Service weren grijs- en zwartrijders.
De sterke reizigersgroei op de HSL-Zuid blijft een uitdaging voor NS. Uitval en vertraging van de drukke spitstreinen raken direct veel reizigers. Een dag met vertragingen en uitval op de HSL-Zuid heeft direct een grote impact op deze prestatie-indicator gezien het relatief kleine aantal treinen. Via een verbeterprogramma sturen NS en ProRail op reductie van uitval en vertraging. Ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met de reizigersgroei, is in 2018 boven de bodemwaarde gepresteerd.

Capaciteitsgroei

In 2019 neemt de reizigersgroei naar verwachting verder toe. Met het toevoegen van één extra trein per uur vanaf december 2018 en het (vanaf begin 2019) uitbreiden met een extra rijtuig van elke Intercity direct realiseren we voor 2019 een capaciteitsuitbreiding van bijna 20%: elk uur zijn er dan voor reizigers 850 stoelen extra beschikbaar. Hiermee is voorlopig de maximale capaciteit van de NS-treinen op de HSL-Zuid bereikt. De verwachte reizigersgroei is echter nog groter waardoor de reiziger nog steeds een drukke trein ervaart. Vanaf de dienstregeling 2021 gaat de door NS bestelde Intercity Nieuwe Generatie op de HSL-Zuid rijden. Vanaf december 2018 is de IC Brussel als vijfde trein op de HSL-Zuid gaan rijden, naast de vier binnenlandse treinen. Hierdoor is er ook hier meer capaciteit beschikbaar om de zitplaatskans te verhogen.