Innovaties

NS wil koploper zijn in duurzame mobiliteit met een aantrekkelijk product. We stimuleren medewerkers, sectorpartners en stakeholders zoals leveranciers om samen met ons nieuwe technologieën, diensten en producten te ontwikkelen die de dienstverlening aan de reiziger verbeteren. De nieuwe Innovatieboard zorgt voor de coördinatie van de innovaties.

Rijadvies voor machinisten

Machinisten krijgen ondersteuning met informatie over de te volgen snelheid van de trein, waardoor minder onnodige roodseinnaderingen en vertragingen ontstaan. In 2018 is het systeem Roltijd Advies verder verbeterd met onder andere nauwkeurigere positiebepaling en toevoeging van treintype. De uitrol is verwacht in 2019.

Smartwatch

In 2018 testten conducteurs het werken met een smartwatch. Via een speciale app krijgt de conducteur kort voor vertrek een trilsignaal, zodat het vertrekproces op tijd start. De smartwatch telt terug, zodat de trein op de seconde precies kan vertrekken. Met de app heeft de conducteur dezelfde vertrektijd als de machinist en kunnen de collega’s op de trein nog beter samenwerken. De uitrol van de smartwatch is gepland voor 2019.

Treinen inzetten op basis van OV-chipkaartdata

Sinds december 2018 plannen we de inzet van treinen mede op basis van data van de OV-chipkaart. De gegevens bieden ons inzicht waarmee we treinen zo kunnen inzetten dat ze tegen gelijke kosten onze reizigers een verbeterde kans op een zitplaats bieden. De Sprinters van het type SLT rijden al sinds de zomer op deze manier.
Daarnaast hebben we in de NS-app de ZitplaatsZoeker gelanceerd. Die geeft aan waar in de trein nog lege zitplaatsen te verwachten zijn. Deze verwachting is gebaseerd op OV-chipkaartdata en op gewichtsmeetpunten op het spoor. De ZitplaatsZoeker is getest op het traject Arnhem-Den Bosch en is inmiddels ook beschikbaar op andere trajecten. We werken aan een landelijke uitrol.

OV-gids voor persoonlijk reisadvies

NS heeft in 2018 voor een groep testgebruikers een app gelanceerd met persoonlijke, actuele en relevante reisinformatie voor tijdens de reis van deur tot deur. Gebruikers kunnen in de app hun geplande reizen in een reiskalender plaatsen. Voorafgaand en tijdens de reis krijgen ze actuele informatie over de volgende reisstap. Voor zes stations op de A2-corridor tussen Amsterdam en Eindhoven kunnen ze gebruikmaken van een plattegrond met looproute.