Vooruitzichten voor 2019

De markt blijft naar verwachting stabiel. Abellio zal selectief en verstandig blijven bieden. In 2019 start Abellio de exploitatie van Stuttgarter Netz (STN), S-Bahn Rhein-Ruhr (SBRR) en Ruhr-Sieg-Netz 2 (RSN2), en zal zich richten op grensoverschrijdende verbindingen, zoals Arnhem-Düsseldorf.

Organisatie en medewerkers

Het hoofdkantoor van Abellio Duitsland is gevestigd in Berlijn, met bijkantoren in Halle, Bielefeld, Hagen en Stuttgart. Abellio heeft cao‘s met de vakbonden Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer (GDL) en Eisenbahn Verkehrs Gewerkschaft (EVG). In beide overeenkomsten is een werkweek van 39 uur in plaats van 40 uur vastgelegd, ingaande 1 januari 2018. Later zal dit voor GDL worden teruggebracht tot 38 uur. Onderhandelingen over de verlenging van het GDL-contract voor 2019 en 2020 zijn eind 2018 afgerond. Door de nieuwe overeenkomsten zal Abellio nieuwe medewerkers moeten aannemen en zullen de salariskosten stijgen.

Nieuwe treinen

Abellio Duitsland heeft nieuwe treinen besteld via een operationele lease: voor Stuttgarter Netz zullen 52 Bombardier Talent 2-treinen gebouwd worden. De treinen voor Abellio, die eigendom zijn van de OV-autoriteit Nahverkehrsgesellschaft Baden-Württemberg (NVBW), bestaan uit 26 elektrische treinstellen met drie wagons en 26 elektrische treinstellen met vijf wagons. Begin 2019 zullen de eerste treinstellen worden afgeleverd.
Alstom heeft in 2018 alle 54 Coradia Lint 1-treinen voor het DISA-netwerk geleverd. Aangezien de treinstellen voor fase 1 van de RRX-concessie worden geëxploiteerd door Abellio, maar worden geleverd door, eigendom zijn van en worden onderhouden door de OV-autoriteit en de fabrikant, worden deze treinen niet aangemerkt als nieuwe treinen voor Abellio Duitsland. Het gaat in totaal om 29 Siemens Desiro HC-treinen, waarvan 15 voor de eerste exploitatiefase vanaf december 2018. Hetzelfde geldt voor de SBRR-vloot.

Werkplaats in aanbouw

In Pforzheim wordt voor Stuttgarter Netz een onderhoudshal gebouwd met drie sporen met een totale lengte van 120 meter en opstelterreinen. De opstelterreinen zullen naar verwachting op tijd voor ingebruikname in juni 2019 worden voltooid. In juni 2019 is een gedeeltelijke ingebruikname van de werkplaats gepland, die naar verwachting in september 2019 volledig gereed zal zijn.