Werving

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Het aantal vacatures stijgt, de werkloosheid daalt, vergrijzing en ontgroening nemen toe. NS merkt dit bij de werving in een aantal regio’s en op cruciale vakgebieden als techniek, IT, service en retail. Het is belangrijk om interessant te blijven als werkgever in Nederland. We spelen hierop in door NS als werkgever van verschillende kanten te laten zien. We benadrukken in onze arbeidsmarktcampagnes de verscheidenheid aan mogelijkheden die medewerkers hebben om bij NS de mobiliteit in Nederland te verbeteren. Daarbij zetten we allerlei verschillende wervingskanalen in, afgestemd op de doelgroep, en we betrekken eigen medewerkers bij het vinden van nieuwe collega’s.
NS werft jaarlijks tussen de 3.500 en 5.000 nieuwe medewerkers, van wie ruim de helft voor de retailformules op de stations. In 2018 hebben we 3.555 mbo-vacatures en 746 vacatures op hbo- en wo-niveau ingevuld (2017: 3.779 en 1.011). Er zijn 140 hoofdconducteurs en 60 medewerkers Veiligheid & Service aangenomen. Er gingen 19 trainees aan de slag. Bij de werving hebben we in 2018 de nadruk gelegd op het positioneren van NS als interessante werkgever, bij wie medewerkers veel vrijheid krijgen en maatschappelijk relevante impact hebben op Nederland. We laten zien aan welke uitdagingen NS werkt en hoe medewerkers hieraan bijdragen.
De werving verloopt online en doelgroepgericht volgens de nieuwe campagne ‘De reis van morgen begint bij jou’. Er is een nieuwe website werkenbijns.nl en we werken met een nieuw recruitmentsysteem dat het voor kandidaten gemakkelijker maakt om informatie te zoeken en te reageren. Per doelgroep is onderzocht welke elementen in werk voor hun het meest van belang zijn; in de campagne geven we daar gericht aandacht aan.
De inhuurdesk heeft 369 medewerkers geworven voor tijdelijke plekken, en we hebben nieuwe contracten gesloten met uitzendbureaus. Alle nieuwe medewerkers zijn gescreend en doorliepen online modules om NS te leren kennen.