Internationale verbindingen

Samen met haar internationale partners verbindt NS Nederland met de grote steden en regio’s in Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Afgelopen jaar steeg het aantal internationale treinreizen met 10% naar ruim 3,5 miljoen internationale reizen.

Intercity Brussel

Sinds 9 april 2018 rijdt de Intercity Brussel over de hogesnelheidslijn. De trein rijdt 16 keer per dag: 12 keer per dag is Amsterdam Centraal aankomst- en vertrekstation, 4 keer per dag is dit Den Haag Holland Spoor. Met de introductie van de Intercity Brussel via de hogesnelheidslijn hebben reizigers tussen Amsterdam, Schiphol en België een half uur minder reistijd en heeft Breda voortaan een rechtstreekse verbinding met België.

Thalys

Doordat nog meer Thalys-treinen met dubbele treinstellen rijden, is het aantal beschikbare zitplaatsen van en naar Parijs sinds december 2018 uitgebreid. Vanaf april 2019 doet de Thalys twee keer per dag de nieuwe bestemmingen luchthaven Charles de Gaulle en Marne-la-Vallée/Disneyland aan. Om dit mogelijk te maken, is per december 2018 de rechtstreekse Thalys-verbinding met Lille vervallen.

ICE International en Intercity Berlijn

Een groot deel van 2018 stond in het teken van het samen met onze partners vormgeven van een aantrekkelijker vervoersaanbod naar Duitsland. Het ministerie van IenW heeft een quickscan laten uitvoeren naar de mogelijkheden om specifiek de verbinding naar Berlijn te verbeteren. 2019 zal in het teken staan van het verder vormgeven van deze stapsgewijze verbetering. Dat past in onze ambitie om binnen een afstand van 700 kilometer de internationaal trein een aantrekkelijk alternatief te laten zijn voor een vliegreis.

Eurostar

Eurostar rijdt sinds 4 april 2018 met een directe treinverbinding vanaf Londen via de HSL-Zuid naar Amsterdam. De bouw van terminals op Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal is afgerond, maar de reis vanuit Nederland richting Londen verloopt voorlopig nog met een overstap voor paspoort- en bagagecontrole in de Eurostar Terminal in Brussel.
Eurostar en NS zijn in gesprek met de betrokken autoriteiten die hebben toegezegd om ernaar te streven uiterlijk per einde 2019 het wettelijk kader voor paspoortcontrole in Nederland overeen te komen. Eurostar heeft aangekondigd dat er vanaf juni 2019 dagelijks een derde trein bijkomt tussen Amsterdam en Londen.