Betaalgemak in het openbaar vervoer

Met het programma OV-betalen willen we klanten meer keuze en gemak bieden voor het betalen van hun treinreis. In de toekomst kunnen reizigers bijvoorbeeld naast de OV-chipkaart ook in- en uitchecken met hun bankpas, creditcard, mobiele telefoon of misschien wel hun smartwatch. In 2018 hebben we met alle vervoerders, Translink en overheden samengewerkt om tot afspraken te komen over de invoering van nieuwe betaalmethoden en de ontwikkeling van de benodigde techniek daarvoor. De eerste stappen zijn dit jaar onder meer gezet met de introductie van NS Flex. Hiermee kunnen reizigers reizen op rekening en achteraf betalen voor hun treinreizen. Het is de bedoeling dat NS Flex het komende jaar verder wordt uitgebreid met producten en functionaliteiten, zoals gezinspakketten en samenreiskorting.
In december is besloten om vanaf januari 2019 een pilot te starten voor reizen met de betaalkaart. De eerste reizigers kunnen dan vanaf medio januari hun reis bij NS betalen door in- en uit te checken met hun bankpas. De pilot vindt plaats op één traject en duurt in totaal 6 maanden. De resultaten zullen input zijn voor de besluitvorming over landelijke uitrol van deze betaalmethode.
Een andere proef, van het NOVB, onderzocht het enkelvoudig in- en uitchecken. Reizigers hoeven dan bij hun overstap op een andere vervoerder niet opnieuw uit- en in te checken. Het NOVB heeft geconcludeerd dat in de huidige OV-chipkaartwereld invoering van enkelvoudig in- en uitchecken niet aan de orde is. Wel wordt met andere vervoerders gekeken naar verdere uitwerking van het reizen met locatiebepaling (het zogeheten Swipe&Go).

Groepsticket

Sinds januari kunnen groepen reizigers die er samen op uit gaan, gebruikmaken van het Groepsticket. Deze kaartsoort vervangt het Groepsretour, waarvan misbruik werd gemaakt door onder andere tussenhandelaren die geld verdienden aan het doorverkopen van de kaartjes. Met het nieuwe ticket is de terugreis flexibeler. Wel moet de hele groep vanaf nu met dezelfde trein reizen.